4 April 2014: Foodlab colloquium (full programme)

PROGRAMME

9h15 -10h45: Critical Approaches to Contemporary Agro-Food Power Relations: Historical and Colonial Insights

Chair : José López, Sociologie et anthropologie, Université d’Ottawa

  • William Biebuyck, ” Agro-Food Power: Reminders from the Past”
  • Peter Andrée, Patricia Ballamingie, & Brynne Sinclair-Waters,“Neoliberalism and the Making of Food Politics in Eastern Ontario”
  • Courtney Mason & Meagan Ann O’Hare, “Navigating Colonialism and Food Security Issues in Aboriginal Communities of Northern Canada”

———

10h45 Pause-café : apportez votre tasse réutilisable SVP

Coffee break: bring your own mug please

———

11h00-12h30: Small Scale Farming Practices in Central and South America: Innovations and Limits

Chair : Joshua Ramisch, École de développement international et mondialisation, U of Ottawa

  • Marie-Josée Massicotte (U of Ottawa), « Agro-extractivism, Agroecology and Agricultural Cooperatives: the Experience of the Brazilian Landless Rural Workers Movement (MST) in Southern Brazil / Agro-extractivisme, agroécologie et coopératives agricoles : l’expérience du Mouvement brésilien des travailleurs ruraux sans terre dans le sud du Brésil »
  • Beatriz Oliver (U of Ottawa)“Lessons in Agroecology, Cooperativism and Food Sovereignty From Rural Women in Uruguay”
  • Debbie Sick (U of Ottawa), “To Market, To Market:  Family Farmers and Changing Avenues for Production in Costa Rica”

———–

12h30-13h15: Lunch for participants on site (Stone Soup Food Works)

———–

13h15-14h30 : Table ronde : Vers une politique alimentaire juste : aperçu de quelques initiatives étudiantes et municipales  /  Round Table: Toward a Just Food Policy: Insights from Municipal and Student Food Initiatives

Chair/président de séance : David Welch, School of Social Work, Université d’Ottawa

  • Nadia Boukina, U of Ottawa (Context of the GRAPA-FPAG initiative)
  • Benjamin Butler, Carleton University (Presenting on the Carleton experience)
  • Alejandra Dubois et Francis Kenny, Conseil des politiques alimentaires d’Ottawa  (OFPC)
  • Kendra Pomerantz and Agathe Zeller, McGill Food Systems Project
  • Caroline Agnew, U of Ottawa, Coordinator of the Community Garden on campus

——

14h30-16h00 :   Table ronde  – Vidéo/discussion: Comprendre les acquisitions de terres en Afrique de l’Ouest – Étude participative des impacts sur les communautés paysannes dans le cadre de la tournée : « À qui la terre? À nous la terre! », Avec la participation de la Coalition pour la protection du patrimoine génétique africain (COPAGEN)  

Chair/Président de séance : Éric Chaurette, Inter Pares – Réseau canadien d’action sur les biotechnologies et du projet pour une politique alimentaire populaire – Réseau pour une alimentation durable

  • Francis Ngang, Coordonnateur régional de COPAGEN
  • Alphonse Yombouno, Chercheur, cas République de Guinée
  • Dominique Caouette, Professeur agrégé, département de science politique, Université de Montréal. Directeur du Centre d’études de l’Asie de l’Est, coordonnateur du Réseau d’études des dynamiques transnationales et de l’action collective (REDTAC) et de l’Observatoire sur la souveraineté alimentaire (OSA).

——

16h00-18h00: Book Launch Globalization and Food Sovereignty … & Wine and Cheese

Participating authors: Peter Andrée (Carleton University), Sarah Martin (University of Waterloo), Marie-Josée Massicotte (University of Ottawa)

Commentateurs-discussants: Cathleen Kneen (Just Food Ottawa) and Brewster Kneen (Ram’s Horn)

Advertisements

One thought on “4 April 2014: Foodlab colloquium (full programme)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s